Bewust stoken!

De gezelligheid van een houtkachel, de warmte en het schitterende vlammenspel is voor veel mensen dé reden om een houtkachel aan te schaffen. Naast de perfecte sfeer zorgt een houtkachel ook voor een lagere energierekening. Maar moderne houtkachels bieden u nóg meer. Zij zijn geproduceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen waar naast uitstekende kwaliteit, milieu en duurzaamheid het uitgangspunt is.

Kiest u voor een kachel die valt onder Bewust Stoken dan bent u verzekerd van een haard die voldoet aan de hoogste milieu- en kwaliteitsnormen van Europa. Een unieke norm waar we trots op zijn.

Alles wat we doen belast het milieu op een bepaalde manier. Tegenwoordig hebben we vaak de mogelijkheid om te bepalen in welke mate we het milieu belasten. Om deze reden is Bewust Stoken opgericht, een onafhankelijk adviserend orgaan met vakkundige adviespunten door heel Nederland, dat gehoor geeft aan de groeiende behoefte om een zo goed mogelijk onafhankelijk advies te geven.

Langer warmte van uw houtkachel

Wist u dat er kachels zijn met een warmtemagazijn? Ook wel powerstones genoemd. Deze kachels zijn voorzien van stenen die de warmte opslaan, vasthouden en afgeven. De afkoelingsperiode van de kachel heeft een langere periode waardoor er langer warmte afgegeven wordt. Dit wordt ook wel accumulatie genoemd.

6 Tips voor groener en efficiënter stoken

Wie de kachel een deel van zijn verwarmingskosten voor zijn rekening laat nemen, is slim bezig met het oog op het milieu én zijn portemonnee. Als het stoken op de juiste manier gebeurt, is het een goedkope verwarmingsmethode die ook nog eens het milieu ontziet. De gezelligheid krijgt u er gratis bij!

De moderne houtstooktechniek is een milieuvriendelijke vorm van energie, die niet bijdraagt aan het broeikaseffect. Bij volledige verbranding van hout worden koolstofdioxide, waterdamp en as opgevangen, waarmee vervolgens de tuin bemest kan worden. Volledige verbranding betekent ook een zuiniger verwarmingssysteem dat van zichzelf al milieuvriendelijk is. Om te zorgen voor een optimale effectiviteit en een optimale bijdrage aan het milieu, is het echter wel belangrijk om op de juiste manier te stoken. Hieronder vindt u een aantal tips.

  1. Vervang uw oude kachel door een nieuw model als deze ouder is dan tien jaar. Moderne kachels zijn tot wel 90% schoner en 40% efficiënter dan hun voorgangers.
  2. Gebruik altijd droog hout met een maximaal vochtpercentage van 15%.
  3. Laat de deur van de houtkachels na het aansteken minimaal 10 minuten op een kier staan.
  4. Zorg ervoor dat er altijd voldoende zuurstof bij het vuur komt.
  5. Stook niet meer hout dan door de fabrikant wordt aanbevolen, normaal gesproken max. 2–3 kg hout/uur.
  6. Laat het hout vóór het stoken altijd minimaal 24 uur binnen liggen. “Diepgevroren” hout (–20 graden) zorgt voor een bijzonder slecht rendement.

Bewust C02 Neutraal stoken

Hout heeft een speciale eigenschap wanneer het gaat over kooldioxide, of Co2. Wanneer een boom groeit, absorbeert hij enorme hoeveelheden koolstofdioxide en houdt deze vast, als onderdeel van het fotosynthetisch proces. Precies dezelfde hoeveelheid Co2 komt vrij in de atmosfeer wanneer de boom wordt gekapt en wordt verbrand. Als hout echter efficiënt wordt verbrand , is het Co2-neutraal en kan het als groene energiebron worden beschouwd.

Daarnaast kan hout, in tegenstelling tot bijvoorbeeld olie, kolen of gas, worden gereproduceerd door nieuwe bomen te planten te vervanging van de bomen die worden gekapt. De neutrale Co2-cyclus kan dus worden gehandhaafd. Generatie op generatie.

Om de uitstoot van kooldioxide helemaal tot nul terug te brengen, dient zoals gezegd het hout zo efficiënt mogelijk te worden verbrand. En dit is het gebied waarop de Scandinavische Kachels een van hun eerste belangrijke punten scoren. Door de lange jaren ervaring en continue ontwikkeling behoren een select aantal kachels tegenwoordig tot de efficiënte  verbrandingssystemen ter wereld.

Folder Bewust Stoken

Laat u
inspireren
in onze
showroom

Scroll naar boven